Blog

Verwaaide tuin?

Door de verschillende stormen afgelopen weken is mijn tuin zwaar getroffen. Niet alleen zijn er enkele grote bomen omgewaaid, ook de oude pergola heeft het begeven.

Dat betekent dat er ineens heel veel open ruimte is in mijn tuin. Momenteel ben ik ideeën aan het opdoen voor een nieuwe inrichting van mijn tuin. Als het dan een beetje voorjaar gaat worden, kan ik meteen aan de slag! Zo is de storm schade eigenlijk iets positiefs geworden.

Houtsnippers

Dat de bomen zijn omgewaaid is natuurlijk erg zonde. Ook voor de natuur. Maar het biedt ook weer nieuwe kansen. De omgewaaide bomen zomaar afvoeren zou een gemis zijn voor alle insecten en schimmels die het dode hout graag verorberen. En dat zou weer gevolgen hebben voor vogels en andere dieren in de tuin. De oude bomen ga ik daarom versnipperen. De niet toegankelijke delen van mijn tuin zal ik bezaaien met houtsnippers. Zo maak ik, samen met wat lage struiken, een ideale, ongestoorde natuurlijke leefomgeving voor beestjes. 

Nieuwe pergola

De omgewaaide pergola zal zeker vervangen moeten worden door een nieuwe. Door de klimplanten die over de pergola heen waren gegroeid, zat ik 's zomers lekker beschut in de schaduw, en 's winters had ik juist meer zicht. Ook groeiden er veel bessen aan de plant, waar de merels dol op zijn. De nieuwe pergola zal van Hillhout tuinhout worden gemaakt. Ook de verande krijgt een update, waardoor beide elementen van hetzelfde duurzame douglashout wordt uitgevoerd.

Kippenren

Als je dan toch bezig bent met de tuin overhoop gooien, kan je ook wel wat nieuwe elementen toevoegen. De vrijgekomen ruimte door de omgewaaide bomen wil ik benutten om een nieuwe kippenren te bouwen. Momenteel hebben onze kippen een relatief klein hok. De verwaaide pergola zaag ik in stukken, en met de rest stukken bouw ik een volledig nieuwe ren. Een leuk klus project, en duurzaam omdat ik oude delen opnieuw gebruik! Een ding om rekening mee te houden is de toegankelijkheid. Mijn kippen zijn voorheen nog al wel eens ontsnapt omdat ze hollen graven onder hekken door. Daarom zal ik ook grote tegels moeten aanschaffen en een halve meter onder de ren moeten ingraven. Ook de kippenren zal bedekt worden met houtsnippers. Kippen vinden het immers heerlijk om holletjes te graven en daar lekker in te zitten.

Voorlopig blijft het nog een beetje bij puin ruimen. Het voorbereidend werk zit vooral in het uittekenen van de nieuwe kippenren en het opruimen van de oude pergola. Maar ik ben benieuwd hoe mijn  natuurlijke nieuwe tuintje er 's zomers uit zal zien!

Geef een reactie