Blog

Last van beestjes op je planten? Dit kun je er tegen doen!

Vermoed je dat je last hebt van beestjes op je planten, maar weet je dit niet zeker? Of misschien heb je wel kleine insecten op de planten gespot, maar weet je nog niet welke diertjes dit zijn? Dan is dit blog jou op het lijf geschreven, want hier lees je alles over één van de meest voorkomende insectensoorten die zich op je planten begeven en daar flinke schade kunnen aanrichten: trips. Benieuwd wat dit voor insecten zijn, hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze kunt bestrijden? Lees dan snel verder!

 

Wat zijn tripsen?

Tripsen zijn kleine, dunne insectjes met vleugels die met het blote oog amper te zien zijn. Als je geen vergrootglas gebruikt bij het inspecteren van de beestjes, lijken het gewoon kleine stippen of zwarte streepjes op de bladeren van je plant te zijn. Kijk je wat beter, dan zie je dat dit de gevreesde trips zijn! Doordat deze insecten kunnen vliegen, kunnen ze zich met groot gemak van plant naar plant verplaatsen. Daarom kunnen ze in een relatief kort tijdsbestek flinke schade aanrichten in een tuin, kamer of kas. 

Hoe herken je tripsen?

Tripsen gaan bij je plant op zoek naar stoffen om zich mee te voeden. Dit doen ze door in de bladeren te prikken en zo de voedingsstoffen uit de plant te zuigen. De plekken waar de trips geprikt hebben, laten grijze of geel-witte puntjes achter op de plant. Heb je deze plekjes op de bladeren van je planten gespot? Kijk dan eens goed naar de onderzijde van de bladeren. Zie je hier minuscule beestjes rond bewegen? Grote kans dat je last hebt trips. Het is belangrijk om snel in actie te komen als je last hebt van trips, omdat trips je planten kunnen infecteren met verschillende virussen, die ervoor zorgen dat je plant afsterft. 

Hoe kun je tripsen bestrijden? 

Tripsen zijn relatief slecht te bestrijden, doordat ze na verloop van tijd immuun geworden zijn voor verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is het lastig om alle tripsen in een tuin, kas of kamer te bestrijden, omdat de beestjes makkelijk weg kunnen vliegen. De meest effectieve manier om de trips te bestrijden, is door aaltjes tegen trips in te zetten. Aaltjes zijn een natuurlijke vijand van tripsen en zullen de larven van de tripsen op natuurlijke wijze doden. Je kunt de aaltjes gebruiken als blad- en als bodembehandeling om zo snel mogelijk van de trips af te zijn.

Laat een antwoord achter