Blog

De aanschaf van je eerste huis

Wanneer je na je opleiding op de HBO of de Universtiteit begint aan je professionele carrière dan zul je waarschijnlijk voor het eerst wat beter inkomen hebben. Tijdens de studententijd hebben de meeste mensen niet zoveel geld tot hun beschikking. Desondanks is dit ook de periode in je leven waar je meer financiële verplichtingen krijgt ook wilt gaan sparen voor de toekomst, zoals je pensioen, het aanschaffen van een eerste huis en kinderen. Vooral de aanschaf van een eerste huis is een flinke financiële investering. Er komt niet alleen veel spaargeld bij kijken, maar ook veel werk en belangrijke keuzes die je moet maken. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal tips voor de aanschaf van je eerste huis.

Geen schulden

Investeren in een eigen huis kost veel geld. Daarom is het eerst belangrijk dat je zeker weet dat je er financieel klaar voor bent. Dit betekent dat het, het beste is om geen schulden te hebben. Je zult dus bijvoorbeeld studieschulden al afbetaald willen hebben. Daarnaast is het ook een goed idee om zeker zes maanden uitgaven te hebben opgespaard voor noodgevallen. Als je deze dingen hebt geregeld dan ben je financieel klaar voor een huis.

Spaar op voor een eerste betaling

De beste manier om een huis te kopen is uiteindelijk gewoon het cash betalen van je huis. Maar dit is natuurlijk voor de meeste mensen geen mogelijkheid. In dat geval is een hypotheek noodzakelijk. Maar een hypotheek kan lager worden als je het huis aanschaft met een initiële inkoop. Spaar dus om ervoor te zorgen dat je al vast een flink stuk van je huis kunt kopen. Op deze manier zul je op de lange termijn meer uit de investering in je huis halen en ook veel geld besparen op rente op je hypotheek.

Nieuwbouw of bestaand

Nu we de financiën hebben besproken is de volgende stap natuurlijk kiezen voor nieuwbouw of een bestaand huis. Beiden hebben zo zijn voordelen. Bij nieuwbouw heb je meer mogelijkheden om je specifieke wensen uit te laten voeren maar een nieuwbouwhuis vraagt ook vaak om meer werk. Je zult mogelijk veel moeten schoonmaken en moeten regelen met de aannemers.

Verhuizing

Wanneer je je eerste huis hebt aangeschaft is de volgende stap natuurlijk verhuizen. Dit kan best wat tijd kosten. Je kunt beginnen met een grote schoonmaak en dingen weggooien die je niet gaat meeverhuizen. Een puincontainer huren is een goede optie. Daarna kun je je nieuwe huis voorbereiden op de verhuizing en daarna de verhuizing in een paar dagen doen.

Geef een reactie